Jesteś tutaj: Strona główna» Herbaty czerwone

Herbata czerwona – dobroczynny napój

 

Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza procesowi fermentacji, a raczej leżakowaniu. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Najlepsze, a zarazem najdroższe herbaty dojrzewają nawet przez ponad 60 lat.

Jakie właściwości posiada?

 

Pomaga w odchudzaniu. – Składniki zawarte w herbacie, takie jak polifenole, witaminy i aminokwasy posiadają właściwości, które w procesie odchudzania odgrywają bardzo ważną rolę. Przyczyniają się bowiem do szybszego rozkładu komórek tłuszczowych oraz ich wydalania wraz z moczem.

„Ponieważ czerwona herbata atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, jest prawdziwym sprzymierzeńcem osób odchudzających się. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą oraz ćwiczeniami i aktywnością na świeżym powietrzu w naturalny sposób pomoże im zgubić kilka nadprogramowych kilogramów.” – mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

 

Reguluje pracę układu pokarmowego. „Prawdą jest, iż enzymy i polifenole zawarte w czerwonej herbacie ułatwiają trawienie i przyspieszają metabolizm. Dzięki temu nasz organizm ma wszelkie podstawy ku temu aby wejść na drogę prowadzącą do szczupłej sylwetki.” – tłumaczy dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Związki zawarte w tej odmianie herbaty działają pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymulują pracę jelit, przyspieszając tym samym przemianę materii. Oczywiście samo picie herbaty nie przyczyni się do radykalnej zmiany sylwetki, ale w połączeniu ze zbilansowaną dietą, ćwiczeniami i ruchem na świeżym powietrzu, z pewnością pomoże zgubić kilka nadprogramowych kilogramów.

 

Poprawia krążenie. – A dokładniej obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. „Korzystne związki zawarte w herbacie zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i jego osadzaniu się na ściankach tętnic. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, która jest najczęstszą przyczyną zawałów serca. Odpowiednie ciśnienie krwi w organizmie gwarantuje natomiast prawidłową pracę układu krwionośnego, dzięki któremu nasze komórki są właściwie natlenione.” – mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Dodatkowo herbata ta zawiera wiele cennych minerałów, które uzupełniają brakujące pierwiastki w organizmie, jak wapń, mangan i nie tylko. Czerwona herbata zawiera cenny fluor, który wzmacnia nasze zęby.

 

Wpływa na wygląd włosów i skóry.„Herbata czerwona ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne, jak również zawartość cynku, ma niebagatelny wpływ na wygląd naszych włosów i skóry.” – mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu witamin i minerałów, m.in. tych zawartych w herbacie poprawia wygląd cery i dodaje jej blasku. Również producenci suplementów przeciw trądzikowi od dawna wykorzystują jej dobroczynne właściwości.

 

Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój. – Jednym słowem sprawia, że czujemy się lepiej i lżej. „Herbata czerwona wspiera pracę wątroby i neutralizowanie toksyn. Warto o tym pamiętać, gdy zdarzy nam się wznieść zbyt wiele toastów poprzedniego dnia. Pu-Erh przyspiesza spalanie alkoholu i ogranicza jego działanie. Herbata czerwona ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, co wspomaga proces usuwania alkoholu z krwi. Dodatkowo stymuluje układ nerwowy, co wpływa na szybszy powrót do dobrej formy.” – radzi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

 

Pomaga chronić organizm przed nowotworami i chorobami wirusowymi. – Dzięki wysokiej zawartości flawanoidów, czyli organicznych związków chemicznych występujących w roślinach i spełniających funkcję barwników, czerwona herbata posiada właściwości antyoksydacyjne, pomagające organizmowi w ochronie m.in. przed chorobami nowotworowymi. Antyoksydanty wstrzymują lub opóźniają proces utlanienia się szkodliwych substancji w organizmie człowieka, działają również przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.

 

Wskazówki praktyczne:

Herbatę czerwoną można parzyć kilkukrotnie, najlepiej przez około 3 minuty w wodzie
o temperaturze 90 – 100 °C. By wydobyć z niej to, co najlepsze, spokojnie można pozwolić sobie na około 4 – 5 filiżanek dziennie. Warto pić ją bez dodatku cukru, który zwiększa wartość kaloryczną naparu i sprawia że jest on uboższy w substancje zdrowotne.

„Ze względu na działanie utrudniające wchłanianie żelaza, czerwona herbata powinna być spożywana co najmniej 30 minut po posiłkach. W innym przypadku nawet dania bogate w żelazo nie będą
w stanie wzbogacić naszej diety o ten cenny minerał. Polifenole w tym przypadku nie pracują na naszą korzyść. Skutecznie wiążą żelazo i blokują jego odpowiednie wchłanianie.”
– komentuje dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

 


Live Chat Software
zamknij Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.